Setembre estressant

dimarts, 2 de setembre del 2008

Ahir vaig tornar a la feina. He estat quasi un any sense fer de mestra , primer un parell de mesos de baixa a la recta final de l’embaràs i després quasi nou mesos fent de mare a jornada complerta.

Des que vaig acabar la carrera de magisteri mai havia estat tant de temps sense treballar i en el fons ho trobava a faltar. He demanat reducció d’ un terç de la jornada , així que em tocarà fer vint hores a l’escola : 15 amb nens i 5 de reunions, preparació de classe etc.. Això em permetrà treballar només els matins i poder estar per la nena a les tardes. La Laia començarà a anar a la llar d’ infants d’aquí a 15 dies, així que aquestes dues setmanes amb la nena ens ho fem com podem , fent equilibris d’ horaris entre el seu pare , jo i la fantàstica i imprescindible ajuda dels meus pares, que tot i no viure al costat de casa, fan el que poden per fer una mica de comodí quan els horaris no ens permeten estar per la nena.

Aquest mes serà una mica estressant per a tots. Encara no tenim del tot clar quins horaris podrà fer la nena , com farà l’adaptació , i sobretot , com ens ho podrem fer aquests dies per anar-la a recollir i portar. També em fa patir com s’adaptarà la Laia a l’escola bressol. Fa un mes us hagués dit que cap problema perquè és una nena molt oberta que fa bona cara a tothom i és molt sociable , però fa un parell de setmanes la cosa ha canviat una mica i ja no ho tinc tant clar si s’adaptarà amb facilitat o li costarà més.

Puntualment ha començat a manifestar tot de signes de la temuda “ansietat de separació” o “crisi dels vuit mesos”. Vol estar molt més amb mi , quan la deixo a l’àrea de jocs , o marxo del seu davant , encara que sigui per uns moments es posa a plorar però d’ una manera que no havia fet abans , un plor molt més sentit , de por , de rebequeria, tot barrejat.També ha començat a plorar quan algú que noi li es prou conegut se li acosta a dir-li coses. Es fa difícil perquè d’ una banda tens l’ impuls d’agafar-la a coll tot el dia i que estigui tranquil.la . D’altra banda penso que això tampoc és bo i ella ha d’anar veient que si la mama la deixa a terra i ella continua a prop o marxa un moment , no vol dir que l’abandoni i que no cal posar-se neguitosa .Moltes vegades em poso nerviosa i no se gaire què fer i com fer-ho per ajudar-la a superar aquesta etapa.Tot això abans no era així , volia estar amb la mare , sí , però no es posava d’aquesta manera si marxava. Sembla que tota aquest etapa d’angoixa també es pot manifestar a la nit en nens que dormien perfectament que comencin a despertar-se més sovint i a reclamar la presència del pare o la mare. Per sort això de moment no ens afecta encara.

A internet hi ha força informació sobre el tema i m’ ha anat molt bé llegir una mica més i veure que això és molt comú , que amb més o menys intensitat passa a la majoria de nens i que dura unes setmanes. Us deixo alguns enllaços que m’ han semblat interessants:


http://www.babysitio.com/bebe/desarrollo_angustia.php

http://www.bebesymas.com/2005/10/26-la-angustia-del-octavo-mes

http://www.crecerjuntos.com.ar/angustia.htm


I ja per acabar d’atabalar als papes que ja van de bòlid amb la tornada a la feina , fer quadrar els horaris i els plors de la nena tot això es combina amb el fet que des que ha après a gatejar no para quieta en tot el dia. Tot el dia es vol enfilar , s’agafa a el que pot per posar-se dreta , que li encanta . Li es igual si cau , si li costa , ella hi torna un cop i un altre. Es posa dreta si està al llit o al llit de viatge, si és a terra s’agafa al sofà , als mobles, a les cames de qui trobi per posar-se dreta com sigui . Es tota una escaladora, amb la diferència que té un nul sentit del perill i que cal anar-li al darrera contínuament. M’agrada que sigui aventurera , que intenti superar-se i que sigui insistent si una cosa no li surt, però deixar-la fer una mica implica tenir sempre la mà a prop per si rellisca o si la ma li falla. No vull tenir-la llargues estones dins del llit de viatge que hem instal·lat al menjador, on sé que no es farà mal , perquè a la vegada li restringeixo tota possibilitat de descobrir nous espais i de conèixer casa seva. Però anar-li sempre al darrera és força cansat. Mirant-ho pel costat positiu jo crec que estar tot el dia amunt i avall darrera la nena ens acabarà d’ajudar a recuperar la línia i a posar-nos en forma.

A la foto el primer dia que va aconseguir posar-se dreta al llit tota sola. Es va posar tan contenta!

9 comentarios:

Anònim ha dit...

Oh pobre Laia y pobre tú, ambas están pasando por un proceso de separación, que si bien es bien chiquito, duele.

Lo que hago con Ale es sobarle la panza, sin cargarla. Cuando se ppine muy llorona si la levanto pero primero le hablo (no sé si me entiendo, yo juro que sí). Ya encontrarás la manera.

Un fuerte abrazo,

Lu

m ha dit...

Pedazo sonrisa tiene esta Laia!!!
Es impresionante lo rápido que crecen...
Espero que el estress vaya desapareciendo.
Besos!

anna ha dit...

Esta monísima la Laia!!

Me imagino lo duro que debe ser para ambas tener que pasar por el cambio tan radical. Yo a veces, cuando me dicen si ya he pensado en que kinder voy a meterla, me estremezco de pensar que tarde o temprano pasará, que ya no estaremos juntas todo el día, pero es ley de vida y algo inevitable y sano ¿no?

Suerte con tu regreso al trabajo y la nueva adaptación a la rutina diaria.

Besos!!

Carolina ha dit...

Hola, mira justo en este momento estaba escribiendo un post sobre esto de la Angustía a la Separación, supe de este termino por una prima a la que le conte sobre los arranques de llanto que le daban a Sebastián por las noches cuando nunca antes, leí mucho sobre el tema y al parecer esa eso lo que el enano tenía, sumado a que le estaban saliendo los dos dientes de abajo y me imagino que el dolor tampoco ayudaba para conciliar el sueño, lo unico que me extraña es según lo que leí eso le da a niños de 8 a 10 meses y de 12 a 18 meses aproximadamente, Sebas sólo tenía 5 y medio cuando empezó, afortunadamente ya volvió a la normalidad y desde hace dos semanas duerme como angelito... 12 horas seguidas... te podes imaginar la felicidad de nosotros.

Por otro lado con respecto a tu preocupación por Laia, me imagino que la primer semana será dificil para las dos, pero no hay cosa que le guste mas a los niños que estar rodeado por otros niños, yo hace dos semana entre a trabajar, aunque es sólo por tres horas que lo dejó al cuidado de otra persona, la primer semana se me dio mucho, preguntas como... estara llorando? le habran dado de comer a tiempo? podrá dormir bien ahi? y mejor ni sigo.

Pero si bien es cierto que es muyyyy dificil el cambio, hay que verlo por el lado positivo, ser mamá es lo maximo pero también es muy cansado y uno ocupa un descanso, un tiempo para uno, además ayudaras a la economia de tu casa y la ventaja es que sólo será por pocas horas, sólo las mañanas, es decir trabajar en lo que te gusta pero al mismo tiempo no descuidas a tu hija... lo máximo!!!

Bueno ya me voy, creo que me emocione y en lugar de comentario esto va a parecer un libro.

Un abrazo

PD: La foto esta preciosa y Laia como esa sonrisa esta apenas para comersela.

Erykah ha dit...

Quina foto més maca i quin somriure de satisfacció que té la Laia :)
Nosaltres vam començar dilluns l´escola bressol però la Chloe és més petita i no ha notat gaire el canvi, de fet avui quan l´he anat a buscar li tirava bracets a la mestra quan la tenia jo a coll i només fa 3 dies que la coneix!!!
Molta calma i paciencia pq potser els primers dies no ho passeu gaire bé (ni ella, ni tu)però segur que en un tres i no res esta adaptada.

JRoca_Font ha dit...

En el nostre cas l'adaptació a l'escola bressol va ser complicada i la nena plorava sovint, tot i això hem d'entendre que són coses que entren en la normalitat i ara quan encara falten uns dies ja ens demana per tornar a l'escola. Que vagi molt bé.
Salut

Gerardo y Aimee ha dit...

Ay que linda se ve en la foto en su cunita. Ya veras como todo va a salir de maravilla!!

Mucho exito en tu regreso al trabajo! Ya veras como Laia se acostumbra y se la pasa lindo en el cuido!

Un abrazo grande,
-Aimee

Anònim ha dit...

Dolors ¿qué es de ustedes?

Un abrazo,

Lu
Mamá de DOS chancletas

Silvia F.Keros ha dit...

Laia, bonica, quin somriure més maco!!! Em sap greu que tingui aquest neguit... espero que passeu aquesta etapa el millor possible les dues.

Una abraçada.